<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
23.03.2008.

Snowart

Nic, Daniel, Garrett Ian, Daniel , Justin i Craig su studenti inžinjerstva i informatike na New Jersey Institutu Tehnologije. Ove tri slike su djelo upravo nabrojanih studenata koje je inspirisao bijeli dar majke prirode kojeg su ugledali na tlu kroz svoje prozore... stoga su se odlučili da "našvrljaju" svog omiljenog italijanskog lika. Rezultat je definitivno vrijedan pažnje i divljenja.

Uvjerite se i sami.

23.03.2008.

Priča o dječaku i djevojčici: Ne dam ti se!

BIO JEDNOM JEDAN DJEČKO
PO IMENU DJEČAK.
DJEČAK JE BIO KRUPAN,
ZGODAN DASA....
I DJEČAK JE
BIO ZALJUBLJEN.
DJEČAK JE BIO ZALJUBLJEN
U DJEVOJČICU
PO IMENU DJEVOJČICA

ALI DJEVOJČICA
ZA TO NIJE ŽELJELA DA ZNA.

VIDITE,
DJEVOJČICA JE BILA LJUPKO,
LIJEPO, MAJUŠNO,
SLATKO MLADO STVORENJE...
I DJEČAKA JE, DA IZVINETE,
VESELO VUKLA ZA NOS.

DJEČAK PROSTO
NIJE ZNAO ŠTA DA RADI 

VIDITE,
DOK DJEVOJČICA NIJE NAIŠLA
DJEČAK PROSTO NIJE MOGAO DA
SE ODBRANI
OD DRUGIH DJEVOJAKA...
I OD MOMAKA.
ALI TO JE DRUGA PRIČA.

TRENUTNI PROBLEM BIO JE
DA JE DJEČAK
DO UŠIJU ZALJUBLJEN U
DJEVOJČICU,
ALI NE ZNA KAKO DA JE OBRLATI.
I TAKO JE JEDNOGA DANA
DJEČAK ZAPITAO SVOGA PRIJATELJA, PRIJATELJA,
ZA SAVJET.
POSLE
DUGOG RAZMIŠLJANJA...
PRIJATELJ JE POSAVJETOVAO
DJEČAKA
DA ZAIGRA NE DAM TI SE IGRU
NA KOJU BI DJEVOJČICA
BRZO MORALA DA PADNE.

DJEČAK JE
PRIHVATIO PRIJATELJEV SAVET
I NE LEZI VRAŽE...
DJEVOJČICA JE
USKORO IZGUBILA GLAVU.
POČELA JE
DA SANJA DJEČAKA,
NEPRESTANO JE  SMIŠLJALA
SLUČAJNE SUSRETE SA DJEČAKOM,
NIJE PRESTAJALA DA MU PIŠE
LJUBAVNA PISAMCA.
NJENO SRCE
JE STALNO VAPILO
ZA DJEČAKOM, ALI SADA DJEČAK
ZA TO NIJE ŽELIO DA ZNA
ZATO ŠTO JE IGRAO
NE DAM TI SE IGRU.

A SAD DJEVOJČICA NIJE ZNALA
ŠTA DA RADI....
JER JE BILA
ZALJUBLJENA U DJEČAKA…
A DJEČAK JE
PROSTO IGNORISAO.
I TAKO JE DJEVOJČICA OTIŠLA
DO SVOJE PRIJATELJICE, PRIJATELJICE
PO SAVJET
PRIJATELJICA JE

REKLA DEVOJČICI DA TREBA
DA ZAIGRA NE DAM TI SE IGRU
NA KOJU DJEČAK
BRZO MORA DA PADNE.

DJEVOJČICA JE PRIHVATILA
PRIJATELJIČIN SAVJET
I ZAIGRALA
NE DAM TI SE IGRU.
ALI STOGA ŠTO JE IGRAO
NE DAM TI SE IGRU
DJEČAK NIJE PRIMJETIO
DA DJEVOJČICA IGRA
NE DAM TI SE IGRU.
TAKO SE NIŠTA NIJE DESILO.

E SAD JE TO KRAJ
OVE TUŽNE PRIČE.
I DJEČAK I DJEVOJČICA
NE DAM TI SE 
IGRU SU IGRALI...
I NIKAD SE VIŠE NISU 
SASTALI NI SRELI. 

ALI SU OBOJE
POSLE TOGA
ŽIVJELI…
VEOMA DALEKO
JEDNO OD DRUGOGA.

23.03.2008.

Skulpture od kartona

Britanski umjetnik Chris Gilmor, rođen 1973. godine, a trenutno živi u Italji, pravi sjajne skulpture od kartona. Pogledajte kako Chris pravi automobile, motore, stolice i druge zanimljive objekte od kartona, i to sve u prirodnoj veličini. Zaista fascinantno.

23.03.2008.

Najljepši dijamanti svijeta

KOH-I-NOOR ili Planina svjetla što bi u doslovnom prijevodu značilo njegovo ime. Jedan je od najvećih dijamanata na svijetu koji je težio izuzetnih 186 karata prilikom pronalaska 1304 godine. Za njega se smatra da je jedno vrijeme bio dio ekstravagantne krune jednog indijskog vladara. U viktorijansko vrijeme ovaj je izuzetan primjerak izgubio na svojoj originalnoj težini i sada teži 108 karata, a značajan je dio britanskih krunskih dragulja. Neki stručnjaci su čak mišljenja da je Koh-I-Noor samo jedan dio Great Mogul dijamanta.


STAR OF THE AFRICA ili CULLINAN I , kako se nekada naziva u čast Thomasa Cullinana koji je bio vlasnik rudarske kompanije koja je pronašla ovaj izuzetni primjerak koji predstavlja najveći izbrušeni primjerak koji je u neizbrušenom stanju težio nevjerojatnih 3106 karata. Ovaj div od dijamanta je dospio u ruke majstora Asscher iz Amsterdama koji ga je smanjio na 530, 20 karata sa zadivljujuće 74 izbrušene plohe. Danas je taj unikatni dijamant dio kraljevog spektra u Londonskoj palači.


THE EXCELSIOR – Ovo je još jedan div među najljepšim dijamantima svijeta i drugi najveći dijamant ikad nađen koji je u nebrušenom stanju težio 995,2 karata, a kasnije je do njega napravljeno 10 dijamanata od kojih najveći teži 158 karata. Uz ovaj dijamant vezana je jedna vrlo zanimljiva priča. Naime afrički rudar koji ga je pronašao, našao ga je dok je utovarivao robu u kamion i nije se usudio nikome reći za njega sve dok ga nije sigurno predao vlasniku rudnika koji mu je kao nagradu dao nešto novaca, konja i sedlo. Zaista malena cijena za jedan ovakav primjerak.


ORLOFF - je treći najveći obrađeni dijamant na svijetu s težinom od 194 karata. U prošlosti se bio nalazio u hramu Brahme do trenutka kad ga je prisvojio šah Nadir. Kasnije je bio u posjedu i legendarne ruske carice Katarine II, kao poklon njenog ljubavnika Grigorija Orloffa, a po kome je i dobio ime.


GREAT MOGUL – Ovaj legendarni dijamant je u vrijeme svog pronalaska u 17 stoljeću težio zavidnih 793 karata, a svoje ime nosi po indijskom šahu Džehanu koji je sagradio veličanstveni Taj Mahal.
IDOLS EYE – Ovaj dijamant teži nešto više od 70 karata, a ime mu dolazi od legende prema kojoj je Šeik od Kašmira ukrao taj dijamant sa oka relikvije te ga dao turskom sultanu kao otkupninu za njegovu voljenu princezu Rasheetah.
THE CENTENARY – Ovaj veliki dijamant pronađen je 1986 godine u južnoafričkim rudnicima i težio je tek nešto više od 599 karata prije nego li ga je majstor Gabby Tolkowsky pretvorio u najveći na svijetu dijamant bez ijedne mane. Ovaj izuzetan primjerak ima nevjerojatnih 247 ploha, a teži 273,85 karata i dio je britanskih krunskih dragulja.

THE PREMIER ROSE – Ovaj relativno mladi dijamant pronađen je 1978. godine i u izvornom stanju je težio 353,9 karata prije nego li je obrađen u 3 dijela koji zajedno nose nazive "Premiere Rose family", iako najveći od njih još uvijek ponosno nosi originalno ime Premier Rose teži 137,2 karata i ima zavidnih 189 ploha. Na aukciji 1979. godine ovaj dijamant postigao je zavidnih 10 milijuna dolara.
THE REGENT – Ovaj relativno stariji dijamant pronađen je u Indiji 1701. godine te je u nebrušenom stanju težio 401 karat. S vremenom došao je u ruke britanskog premijera gdje je pretvoren u briljant sa 140,50 karata i prodan francuskom kralju Luju 15 te postao jedan od njegovih krunskih dragulja. Jedno vrijeme bio je i u Napoleonovom posjedu, a trenutno krasi vitrine Louvrea.


THE BLUE HOPE – Ovaj dijamant je isprva posjedovao Luj 15 no tijekom francuske revolucije bio je ukraden da bi ga 1830 godine kupio Englez Henry Phillip Hope po kome je i dobio ime. Za ovaj dijamant se inače smatra da nosi prokletstvo svojim vlasnicima jer su dvojica njegovih bivših vlasnika u razdoblju od samo godine dana izgubile svoje obitelji u nesrećama. Trenutno se nalazi u Washingtonu.


THE SANCY – Ime je dobio po francuskom ambasadoru Sancyju koji ga je posjedovao u 16 stoljeću, a odonda je promijenio mnogo vlasnika. Trenutno teži 55 karata što ga čini jednim od najmanjih među najpoznatijim svjetskim dijamantima.

TAYLOR-BURTON – Veliki dijamant slavne prošlosti koji je u nebrušenom stanju 1966. godine težio 240, 80 karata, a nakon što ga je kupio Harry Winston oblikovan je u brušeni dijamant težine 69,42 karata. Nakon nekog vremena završio je na aukciji gdje ga je legendarni Richard Burton kupio svojoj supruzi Elizabeth Taylor. Nakon što se slavni par rastao Elizabeth Taylor je dala ovaj dijamant na aukciju sa sredstvima prikupljenima od te aukcije namijenjenima izgradnji bolnice u Africi. Trenutni vlasnik je Robert Mouawad.

SEFADU – Ovaj veliki dijamant pronađen je u Sierri Leone 1970 godine i težio je izvrsnih 620 karata te je jedan od najvećih do sad pronađenih dijamanata.THE VARGAS – Pronađen u Brazilu 1938. godine, u originalnom stanju je težio 726,6 karata, a 1945 je od njega napravljeno 29 manjih dijamanata ukupne mase od 411 karata.


JONKER- Ovaj dijamant je pronađen 1934. godine i riječ je o najfinijem velikom dijamantu ikad pronađenom koji je kasnije pretvoren u 12 manjih primjeraka od kojih je najveći 125,4 karata.
DRESDEN GREEN – Još jedan legendarni dijamant zelene boje koji je dobio svoje ime po gradu Dresdenu gdje je izložen u muzeju već 200 godina, a u originalnom stanju težio je malo više od 100 karata. Specifičan je po svojoj izuzetnoj zelenoj boji.

23.03.2008.

Olovka piše srcem No.2

Nazidati
* kad se nazida zidar na kuću
* kad se nazidaju čokolade u izlogu
* kad na zidu nazidaš rupu
* kad nazad ideš i vičeš čuvaj se
* kad na zidu stoji vrabac
* nazidati je kad si prije brao jedne jagode i više ne možeš da bereš jer je tamo zid

Nejmaština
* nemaš makaze nemaš olovku imaš samo nejmaštinu
* kad neko nema imaštinu to se zove nemaština
* taj plače ko ima nejmaštinu
* nejmaština je kad slanina nije mast nego meso
* nejmaština je kad se ošišaš pa nema za šta da te vuku
* nejmaština je kad su se neki kupali goli jer nemaju gaće

Ozdraviti
* to je što ljudi piju rakiju uzdravlje
* to je što ti nekad noćom zovu doktora da ti zdravi
* to je kad piše ujka pismo pa kaže zdravo ružo

Nije dobro da se ozdravi
* kad nekad nećeš da ozdraviš onda te moja baba namaže sirćetom pa sve ozdravi što te boli ili sipa vodu na kučku i kaže idi s milim bogom nosi boleštinu pa ti onda isto ozdraviš i samo što si ozdravio opet moraš u školu

Osveta
* kad te neko tuži pa mu plaziš jezik
* kad ima struje pa vidiš sijalicu
* kad su nekom čovjeku polupali prozore
* kad ujutru sviće osveta

Čemu služi olovka
* da majstor podglavi uho sa njom
* da psti farbu kad je za ono oštro ližeš
* da se obriše gumom
* da se zarezuje i da je izgubimo

Zašto je bolja olovka od nalivpera
* mnogo je bolja olovka jer kad prekršiš olovku dobiješ dvije olovke kad skršiš penkalo dobiješ batine
* od olovke ne pereš ruke a penkalo sve te brlja
* penkalo piše mastilom a olovka srcem

 Zašto je nalivpero bolje od olovke
* olovka je više opasna zato što treba nož da se reže a penkalo je zaoštreno
* bolje je penkalo zato što se zakači za džep pa svi lijepo vide tvoje penkalo

Pas i mačka isti su
* jer imaju isti jezici samo jedan laje a drugi te grebe
* jer pas laje kod plota a mačka pod šporetom

Pas i mačka nisu isti
* što mačka sija u mraku i što ima rep za savijanje
* što su na mačku sve dlake jednake a na kuče loknave
* što pas laje a mačka je korisna jer prede
* što pas govori debelo a mačka tanko
* što pas čuva kuću a mačka miševe

Pašnjak
* ono što se opašeš da ne izgubiš pantalone
* ono gdje se napasamo sa govedima
* pašnjak je kuče bjesno
* pašnjak je ogromni pas

Pismo
* ko se voli taj se piše
* pismo je jedna zaljepljena hartija što ima špic pozadi u njemu smo dobro i zdravo
* to je ono poštar viče na kapiju da su ti šiljali
* ima jedna što stalno čeka poštara

Čemu služi pismo
* u vojsku kad se šalje da se metu pare
* pismo služi da se napiše adresa
* ono se šalje da se skupljaju marke

Podlac
* podlac je kad šutneš nešto bos a ono bio kamen
* jedan pod običan sobski što su ga nalakirali

Podlo je
* kad se udariš ispod lakta
* kad ne smiješ da podviriš pod krevet za klikere
* kad se pod podlije što si uvrtio česmu
* kad je pacov u podrumu
* kad jarac ima rogove

Ko je podlac
* šamar veliki je podlac zato što moj tata ima najveće šake
* jedna što kaže da je ljepša, ona kaže ljepša i od mene
* paprika neka isto je podlac probaš papriku a ona ljuta
* jedan što na zid napiše da se neki volu, to sam ja napisao

Pokornost
* što na dinju ima kora
* što na popa ima krst
* što na prasetu ima korica
* što ima nered u kuću

Potok
* potok je jedan timok
* potok je što ide voda
* potok je jedna stvar gdje ide brod i patke i guske kad su mokre
* potok se stvara tako što brdo cjedi vodu pa posle u potoku curi voda
* potok teče i kad je ljeto samo se noćom ne vidi, noćom se samo čuje kako teče

Čemu služi potok
* da teče
* da ide kroz selo
* da se most napravi
* da se vodenica melje
* da stanuje u njemu voda
* da se ribice preskakuju
* da se svi skidaju u gaće
* da se žabe skupljaju i da pjevaju
* da se kupaju žene i da ih ne vide
* da pljuneš i da odnese voda za miljacku

Početak i kraj
* početak je kad sam se ja rodio a kraja nema

Pregaziti
* kad auto pregazi djecu što se stalno skitaju
* kad neka debela žena prođe

Pravda
* pravda je jedna prava linija
* pravda je kad stojiš uspravno
* pravda je kad pišeš štampana slova
* kad se neko napravi važan
* pravda je ono što se stavi na tortu pa da je posle mnogo slađa

Prikradati se
* kad ideš da te niko živ ne čuje jer je strašno opasno ako te pasovi čuju
* kad ideš a vrata da ne škripnu od špajza
* kad neko ima voće pa se djeca popnu i sve mu prikradu
* kad kradeš pri kraju da se ne pozna

Prozor i vrata
* nisu isti jer u prozor ima nebo a u vrata nema
* jer na vrata fino uđeš a na prozor bjegaš
* jer kroz vrata uđu ljudi a kroz prozor mrak

Promjenjiv
* to je kad je neko bistar pa kad ode gdje je važno on se odma promjeni u lice
* to je moj tata kad lupa pesnicom u radio da se promjeni
* to je tuš kad se kupaš mjenjaš se sa vodom
* to su cipele, skineš jednu i obuješ drugu

Ptica i avion-Po čemu su različiti, a po čemu slični
* oni su drukši po meni jer ja ne letim na nebu
* isti su što dignem glavu pa vidim i pticu i avion

Da li je bolja ptica ili avion
* bolja je ptica ona ima dlakava krila
* bolji je avion on ima prozore za gledanje
* ptica je korisna ona nosi jaja a avion ne nosi jer nema gnjezdo
* avion je koristan on vozi putnike na aerodrome ptica nema ni stepenice
* avion je dobar pod njega možeš da se podvučeš a ptica kljuje
* ptica je bolja ona se maše kad leti i ide na jug

Pucati
* to je kad pocjepaš pantalone pa ne smiješ nigdje da ideš
* to je kad lovci idu u šumu da se vesele
* jedan što je mene udario praćkom punom po glavi
* pucati je mislim kad jako pukne šamar

Razvući
* grizeš žvaku pa posle razvučeš
* to je kad se vučemo ja i moje drugarice
* može da se neki glas po selu razvuče
* kad se neko polako izvlači iz kreveta
* mislim da razvući znači šamar

Radoznalost
* to je valjda nešto vrlo važno što hoćeš sve da čuješ
* kad se neko porodi pa si radoznao ko se porodio
* to je što mama meni kaže pa me istjera

Raspravljati se
* kad neki galame pa ih strah da se biju nego se samo raspravljaju
* čupava kosa od djevojčice što mora da se češlja
* to je kad si nešto kriv pa te otac sa štapom raspravi
* neću da ti kažem ništa zato što to nije lijepo pitanje
* tako jedan sa naočarima pitao isto moju mamu i ona odma rekla da nemamo više i onda on opet napisao i onda ona opet kupila i zato neću da ti kažem ništa

Riblje ulje
* to je što kad ti ga daju moraš odma da ga progutaš ne daju ti da pljuneš a ne mož dugo da ga držiš u ustima
* to je jedan glup zejtin zato što mu mnogo smrdi ukusnos
* to je nešto žuto što ja pijem za bolest
* jeste ukusno je samo ja to više neću da pijem
* biću dobar i poslušan i neću više da se razbolim
* to je što je pio kraljević marko kad je bio mali pa mu posle poraso buzdovan veliki i šarac mu poraso i svašta mu poraslo
* to svi pričaju da ima korisnos a niko neće da ga pije i svi ga daju meni ko da sam ja neko

Rođendan
* rođendan je jedan dan za rođenje
* za rođendan ti poklone nešto što su te vukli za uši
* za rođendan se pravi torta da je jedeš sa svjećicama samo to mnogo gosti vole i tebi ostane malo
* slavi se kad neko puni šest godina zato što je onda on slavan

Saditi
* saditi je nešto što nasadu pa ga posle jedu
* kad neko hoće da ima bundevu pa gura nešto u zemlju
* kad ljudi sade lukac pa ga posle opet izvade
* saditi je kad metneš kvočku pa jajca od kokoške

Sažaljenje
* popneš se na drvo jedno visoko pa sažaljevaš jer ne smiješ da siđeš
* neko odlazi i plače zato što mora tako

Svraka
* svraka leti na vrh neba viče svra svra i služi za pjevanje
* svraka je što se jedan usvrakio kad je bio mali pa nije znao da odveže

Smanjiti
* smanje se oči kad hoćeš da spavaš
* smanji šofer brzinu na miliciju
* smanjiš ljeti pantalone pa ideš u gaćama
* smanje se sve haljine a prije ti nisu bile male

Sredina
* kad je na polici gore lukac, dole krompir a u sredini slatko od šljiva

Srednji
* ti si srednji kad ti neko sjedne na glavu
* kad u srijedu ideš na pijacu
* kad oblačiš pantalone pa nogu turaš u sredinu
* kad se plašiš da spavaš s kraja pa te pušte unutra
* kad oljuštiš bananu pa jedeš sredinu
* kad najmanji uđe unutra pa ga svi gaze
* srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi

Srce
* srce je organizam od čovjeka što ima čovjek u stomaku da mu prima hranu
* lupeta se kad ideš trčećki
* srce se piše kredom na tarabe a može i na zidu kod šporeta
* srce moje i tvoje
* srce je mnogo lomljiva stvar pa moraš ponovo da oštriš olovku
* srce nam služi kad se uplašimo da se pipnemo za njega da li smo još živi

Čemu služe stepenice
* da deda padne i da se ugruva
* da moraš da se penješ i kad nećeš
* da možeš da se uhvatiš ako si baba
* da jedan pljuje kada se popne
* da se voze djeca na ogradu naopako

Sto
* jedna stojeća stvar što se jede
* jedna sprava za ručak i večeru
* ako se udariš u tu stvar mnogo te boli a još više boli ako je gvozden
* sto je kao neki tata od stolice
* da se pravi od stolara
* da se ispod njega slože stolice

Tuga
* stvara se kad se posječeš pa ne smiješ u kuću da te ne biju
* kad progutaš kliker pa više neće da ti daju pare za klikere
* kada te učiteljica namjesti u prvi red pa te svi čupaju a ti ne znaš ko je

Tužno
* tužno je što ima neki čupavi što nose djecu u torbu ako ne slušaju
* tužno je kad ideš kući pa je mrak i ti ne možeš nikako da se okreneš da vidiš šta to ide

Tužibaba
* tužibaba je jedna baba što joj jedan vikao svašta pa posle išli na sud da se sude sa svjedocima
* i tužibaba je čovjek to je jedan što ga udariš po ušima a on ode pa kaže a nije mu ništa pošlo ni na nos ni nigdje

Ukrstiti se
* to je jedan gavra ne znam kako samo se uvijek ukrsti kad se napije

Unuk
* unuk je jedan što dreči
* unuk je čovjek koji ima dedu
* to je jedan što ima cuclu
* jedan što ima mala kolica
* unuk je riječ malecka jedno dijete što je cijelo mokro
* i unuk je neki čovjek to je djete od dedine snahe
* unuk je od moga djede otac moj pa sam ja njemu unuk
* unuk je možda po sina sin na dedu
* unuk sam ja kad odem na selo

Čemu služi unuk
* da puzi
* da mu se priča
* da mu noću pjevaju
* da vodi dedu u park
* da se kunu u njega kad lažu
* da ne ide u školu jer je klinac
* da ima deda kome da kupi čokoladu

Usamljen
* kad se zavučeš pod jorgan pa si sam na svijetu
* kad se svadiš sa drugaricom pa plačeš
* kad nikom ne smiješ da kažeš neku tajnu
* kad misliš na domaći zadatak i kada te niko ne voli
* usamljen je jedan kada je jak

Hrabrost
* hrabrost je kad neko vikne BA a ovaj se ne uplaši nego ga pogleda samo onako
* hrabrost je lovac u čizmama i vuk u šeširu
* hrabrost su pjesme junačke
* hrabrost je spomenik na ulici
* hrabrost je kada moga tatu hrabrim da ću drugi put biti dobar pa da me ne bije

Ko je hrabar
* slon što ima ovakvu nogu
* tenkovi što mnogo puštaju buku
* medvjedi što smiju da spavaju u šumi
* jedan što ima opasno kuče
* jedan što stavlja guštera u džep
* jedan što je bio hrabar pa sad ne ide u školu jer je slomio nogu
* jedan što se napije pa mu sipaju vodu na glavu a on samo pjeva
* jedan što su ga udarili letvom a ono pukla letva

Kako se postaje hrabar
* kad ti peru uši a ti samo ćutiš
* kad ti neko kaže jel znaš ti ko sam ja a ti ne znaš
* kad te neko juri a ti opasno bježiš
* kad te ne boli zub pa ne moraš kod zubara
* kad smiješ da otvoriš oči ako ti peru kosu a može sapun da ti uviđe
* hrabar si kad smiješ glistu da uhvatiš ovako sa prstima

Zašto su rukavice bolje od cipela
* zato što se rukuju
* zato što zvone na vratima
* zato što može da se duva u rukavice kad je zima
* zato što mogu da se nose naopako
* zato što imaju odvojeno za svaki prst a cipele za sve prste zajedno

Cvjećar
* cvjećar je jedan čovjek što cvjeta u bašti
* cvjećar je živo biće što sjedi u cvjeću
* to je što meni kažu da sam cvjećka

Čarape
* čarape su odjelo koje mama pravi od igala
* čarape su drugarice jer uvjek idu zajedno
* čarape su nekad izvezene pa se pjevaju na radiju
* čarape su za hodanje i da te ne boli žulj
* čarape su bolje nego noge jer kad ih uprljaš možeš da promjeniš a noge se peru uveče za krevet

Šaputati
* kad si mnogo blizu do uheta i kad govoriš sa uhetima
* kad slušaš po vratima i staviš uho na rupu od ključa
* kad se govori ali se ne čuje nego se samo mrdaju usta
* šapuće lišće kad vjetar duva
* mrak šapuće ispod kreveta

Šuma
* šuma je množina drveća
* ono što maše granama pa te strah
* u šumi je sve gusto
* šuma je tamo gdje zečevi bjegaju nizbrdo
* šuma je mjesto gdje rastu drveće i vukovi
* šuma je pola biće pola predmet jer drvo ne može da hoda a lišće može da leti

Čemu služi šuma
* da niko ne smije da ulazi u nju
* da strašno šušti
* da vjeverice idu po njoj
* da se šumar šeta i da se oznoji


Mudrost dana

Poštenje i logika su nekad na različitim stranama, a obje su potrebne.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


269284