<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
18.03.2008.

Srce na dar

Jedan od najljepših i najjednostavnijih poklona koje možete pokloniti je SRCE. I to ne samo metaforički.
Sve što vam je za početak potrebno je silikonski kalup sa oblicima srca koji možete nabaviti u svakom boljem hobby dućanu...
Silikonski kalup dobro podnosi toplinu pa ga možete ispuniti bilo čime. Ovdje je samo par prijedloga, a za ostale upotrijebite maštu...


1) čokoladno srce - čokoladu za kuhanje razlomite na komadiće, pomiješajte sa jednom velikom žlicom slatkog vrhnja i rastopite na pari (u veću posudu stavite vodu koju zagrijavate, a iznad nje postavite manju posudu u kojoj je čokolada i slatko vrhnje). Rastapajte na laganoj vatri i polako dok god smjesa ne bude potpuno glatka. Rastopljenu čokoladu ulijevajte u kalup, a zatim kalup lagano protresite kako bi se čokolada jednolično razlila u sve pukotine reljefnih kalupa i istisnula mjehuriće.
U čokoladu možete ubaciti komadiće badema, lješnjaka, grožđice i sl.
Ostavite da se dobro ohladi (prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru) pa srca nježno istisnite iz kalupa. SIlikonski kalupi su dosta savitljivi pa to ne bi trebao biti problem.

 

2) Srce od gipsa - u bilo kojem dućanu sa građevnim materijalom možete kupiti manje pakiranje gipsa koji se miješa sa vodom (prema uputama na pakiranju) kako bi se dobila jednolična smjesa. Tu smjesu utisnite u kalup i ostavite na sobnoj temperaturi da se dobro stvrdne.
Nakon što srca izvadite iz kalupa, možete ih obojiti ili na njih ispisati razne porukice.

 

3) Privjesak za ključeve u obliku srca - na silikonskom kalupu se nalazi nekoliko različitih oblika. Najmanji od njih je idealan za privjesak za ključeve.
U hobby dućanu kupite FIMO masu u željenoj bolji - jedno pakiranje vam je dovoljno. FIMO masa je nešto slično plastelinu, dakle lako ju je oblikovati. Omekšajte je među prstima, a zatim njome ispunite srce. Prilikom kupnje FIMO mase zatražite i metalni dio za privjesak za ključeve. Sve to i ne košta puno.
Vršak metalnog dijela utisnite u gornji dio srca, a zatim ostavite masu da se stvrdne. Zatim je možete izvaditi iz kalupa i dodatno osušiti u zagrijanoj pećnici i to na slijedeći način:
- pećnicu zagrijete na 200 stepeni, na pek papir stavite privjesak i stavite ga u pećnicu. Isključite peć i ostavite otvorena vrata od štednjaka.

18.03.2008.

Zamišljeno - ostvareno?

Često se može čuti da zamisliti nešto ne znači da će se to i ostvariti...

Međutim, naučnici su kako izgleda na pragu da izmjene to pravilo i učine da naučna fantastika postane stvarnost. Paralizovani pacijent sada može pomoću svojih misli i kompjutera da upravlja predmetima oko sebe.
26-ogodišnji Metju Negl iz Vajmauta u Masačusetsu je paralizovan od ramena naniže kao posljedica uboda nožem u vrat u jednom sukobu. Medjutim, njegova nesposobnost da pomjera udove ne znači da on i drugi poput njega nikada neće biti u stanju da obavljaju neke od svakodnevnih aktivnosti. Neurolog sa Univerziteta Braun, Džon Donohju, i njegove kolege daju novu nadu takvim pacijentima svojim radom objavljenim u časopisu «Nature».
«U ovom radu se opisuje tehnologija koju smo razvili kako bismo omogućili paralizovanim osobama da komuniciraju sa svijetom oko sebe i da mislima mogu da kontrolišu uredjaje.»
Takvi pacijenti možda nikada neće moći da podignu viljušku i da budu u stanju da se sami hrane, ali je pod nadzorom Donohjua, Negl u stanju da uradi nevjerovatne stvari. Zahvaljujući minijaturnim elektronskim senzorima koji su ugradjeni u njegov mozak Negl može da koristi televizor, robotičku ruku, pa čak i kompjuter.
«Pacijent zamišlja da pomjera kursor na monitoru. Svojim mislima on zapravo već pomjera kursor manje-više u pravcu u kojem želi.»
Uz pomoć ove tehnologije, Negl može da otvori e-mail, da pojača zvuk na televizoru, da otvori i zatvori protetičkiu šaku i obavlja osnovne zadatke sa višezglobnom robotičkom rukom. Senzori koji su ugradjeni u mozak Metjua Negla prate aktivnost neurona u dijelu koji upravlja pokretima ruku. Ovo je prvi put da je dokazano da takva aktivnost mozga postoji i kod paralizovanih osoba. Informaciju o tome bilježe elektrode u senzorima, a zatim je dekodira i procesuje kompjuter, koji po tom izdaje komande uredjajima.
Pokreti kursora na kompjuterskom monitoru za sada nisu precizni, ali jedan drugi tim naučnika sa Univerziteta Stenford, koji je takodje objavio svoj rad u časopisu «Nature», postigao je još bolje rezultate u eksperimentima sa majmunima, postavljanjem senzora ne u dio mozga koji upravlja rukom, već u kojem se formira namjera da se izvrše odredjeni pokreti ruke. Oba naučna tima tvrde da su rezultati njihovih istraživanja bolji od ranijih pokušaja sa postavljanjem elektroda na lobanju pacijenta pošto elektrode koje su ugradjene u mozak mogu mnogo preciznije da prate aktivnost nervnih ćelija.

Mudrost dana

Poštenje i logika su nekad na različitim stranama, a obje su potrebne.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


269284