<< 03/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
13.03.2008.

Pepeljuga

Oboljela zena nekog bogatog covjeka pa kad je osjetila da joj se priblizava smrt, pozvala svoju jedinicu kcer postelji te joj rekla:
- Drago dijete, budi cedna i dobra pa ce ti uvijek dobro biti; ja cu s neba gledati na tebe i bit cu uza te.
To rekavsi, zaklopila mati oci i umrla. Djevojka svaki dan isla na majcin grob i plakala, bila cedna i dobra. Kad je dosla zima, pokrije snijeg bjelom plahticom majcin grob, pa kad ju je u proljece sunce opet skinulo, ozenio se otac drugom zenom. Druga je zena dovela u kucu dvije kceri, naoko lijepe i bijele, ali ruzne i crne u srcu. Dodje mucno vrijeme za pastorku.
- Zar ce ova glupa guska sjediti s nama u sobi! Ko hoce hljeb jesti treba da ga zasluzi; van sa sluzavkom! - navale sestre, uzmu joj njezine lijepe haljine, obuku joj stari sivi haljetak i dadnu joj drvene cipele.
- Gle ohole knjeginje kako se dotjerala! - rugale joj se one pa je u kuhinju otjerale.
U kuhinji je morala od jutra do mraka raditi teske poslove: rano u zoru ustajati, vodu nositi, vatru lozit, kuhati i prati. Osim toga, polusestre joj zadavale svakojakih jada, izrugivale je, sipale bi grasak i lecu u pepeo, a njoj valjalo sjediti i trijebiti. Kad bi uvecer klonula od rada, morala bi leci u pepeo kraj ognjista jer nije imala postelje. Kako je zbog toga uvijek bila prasnjava i prljava, nazvase je Pepeljugom. Jednoga se dana otac spremase na sajam; zapita obje pastorke sta da im donese.
- Lijepih haljina - odgovori jedna,
- Bisera i dragog kamenja - rece druga.
- A sta ces ti, Pepeljugo? - zapita otac.
- Otkinite, oce, prvu grancicu sto vam dodirne sesir kad se budete vracali; nju mi donesite. Otac kupi objema pastorkama lijepe haljine, bisera i dragog kamenja, a kad je vracajuci se kuci jahao kroz sumarak, okrzne ga ljeskova grancica i zbaci mu sesir. On otkine grancicu i ponese je sa sobom. Kad je stigao kuci, dade pastorkama sta su zazeljele, a Pepeljugi ljeskovu grancicu, a pri tom je toliko plakala da ju je suzama zalila. Grancica je rasla i u lijepo se drvce razrasla. Pepeljuga je svaki dan triput isla na grob, plakala i molila, i svaki bi put sjela bijela pticica na drvce, pa kad bi imala kakvu zelju, dobacila bi joj pticica bas ono sto je Pepeljuga upravo zeljela.
Jednog dana kralj priredi svecanost i na nju bjehu pozvane sve najljepse djevojke kraljevstva: trebalo je da njegov sin izabere zarucnicu. Kad su obje sestre cule da ce i one ondje biti , vrlo se obraduju, pozovu Pepeljugu i narede joj:
- Pocesljaj nas, ocisti nam cipele i pricvrsti kopce; mi cemo u kraljevske dvore na svecanost.
Pepeljuga poslusa; gorko je plakala: i ona bi rado na ples pa stoga zamoli macehu da je pusti.
- Cujes li, Pepeljugo, kako ces na svecanost tako prasnjava i prljava? nemas ni haljine ni cipela, a htjela bi plesati!
Ali kako je Pepeljuga stalno molila, pristade maceha i rece:
- Evo sam ti sasula u pepeo zdjelu lece, pa ako je za dva sata otrijebis, mozes s nama zajedno.
Djevojka izidje na zadnja vrata u vrt i vikne:
- Oj, vi pitome golubice, vi grlice i sve pticice pod nebom, dodjite i pomozite mi trijebit: Dobre u loncic Lose u zelucic!
Nato kroz kuhinjski prozor doletjese dvije bijele golubice, pa grlice i napokon doleprsase sve pticice pod nebom te se skupise oko pepela. Golubice klimahu glavama i kljucahu: kljuc, kljuc, kljuc-- a nato i druge pocnu: kljuc, kljuc, kljuc, -- te sva dobra zrnasca otrijebe u zdjelu. Nije prosao ni cio sat, a one vec bile gotove pa odletjele. Djevojka odnese zdjelu macehi; sva radosna misljase da ce smjesta na svecanost. No maceha se usprotivi:
- Ne, Pepeljugo; nemas haljine i ne znas plesati; samo ce te ismijavati.
Kad je djevojka stala plakati,opet ce maceha:
- Ako mi otrijebis iz pepela dvije pune zdjele lece za jedan sat, onda mozes ici. - A u sebi pomisli: "To nece moci nikako."
Kad je maceha sasula dvije zdjele lece u pepeo,izidje djevojka na straznja vrata u vrt i zovne:
- Oj, vi pitome golubice, vi grlice i sve pticice pod nebom, dodjite i pomozite mi trijebiti: Dobre u loncic Lose u zelucic!
Nato kroz kuhinjski prozor doletjese dvije bijele golubice, zatim grlice i, napokon doleprsase sve pticice pod nebom te se skupise oko pepela. Golubice klimahu glavama i kljucahu: - kljuc, kljuc, kljuc - a nato i druge pocnu: kljuc, kljuc, kljuc - te sva dobra zrna otrijebe u zdjelu. Prije nego sto je proslo pola sata, bile one gotove pa odletjele. Djevojka odnese zdjelu macehi: mislila je sva radosna da ce smjeti na svecanost. No maceha se usprotivi:
- Nista ti ne pomaze: neces s nama jer nemas haljine i neznas plesati; mi bi smo se tebe morale stidjeti. - Okrene joj ledja i pohiti sa svojim gizdavim kcerima na svecanost.
Kad nikoga vise ne bijase kod kuce, otidje Pepeljuga na grob svoje majke pod ljeskovo drvo i vikne: Milo drvce, stresi grane: Zlato, srebro saspi na me!
Nato joj ptica baci zlatnu i srebrnu odjecu te svilom i srebrom izvezene cipele. Pepeljuga brze-bolje obuce odjecu i podje na svjecanost. Njezine je polusestre i maceha ne prepoznase, vec misljahu da je neka kraljevska kci - tako bijase lijepa, tako u zlato odjevena. Na Pepeljugu i ne pomisljaju, uvjerene da sjedi kod kuce sva prljava i da trijebi lecu iz pepela. Kraljevic joj pridje, uzme je za ruku i stane plesati i to samo s njom; nikako je ne pustase iz ruke, a kad bi tkogod dosao po nju, rekao bi:
- Ovo je moja plesacica.
Pepeljuga plesase do veceri, a onda podje kuci. No kraljevic htjede znati cija je lijepa djevojka te joj rece:
- Hocu da te pratim.
No ona mu pobjegne i sakrije se u golubinjak. Kraljevic je, medjutim, cekao dok nije dosao otac; njemu kaza da je u golubnjak usla neka neznana djevojka. Stari pomisli da nije mozda, Pepeljuga, pa kad mu donesose sjekiru i trnokop, razbi golubinjak, ali nikoga ne nadje. Udjose u kucu, a kad tamo: Pepeljuga u svome prljavom haljetku lezi sva u pepelu kraj mutne petrolejke.
Pepeljuga je, naime, brze skocila otraga iz golubinjaka i otrcala ljeskovu drvcetu; tu je svukla i na grob stavila lijepu odjecu koju je ptica opet odnijela, a onda je u svom sivom haljetku sjela kraj pepela.
Kad se drugi dan svecanost nastavila i roditelji vec s djevojkama otisli, ode i pepeljuga ljeskovu drvcetu te progovori: Milo drvce, stresi grane: Zlato, srebro saspi na me!
Ptica joj baci odjecu jos gizdaviju od prijasnje, pa kad je u njoj banula na svecanost, sve se zadivi njezinoj ljepoti. Kraljevic je cekao dokle god nije dosla; uzeo je za ruku i plesao samo s njom. Kad bi drugi htjeli s njom plesati, rekao bi: -Ovo je moja plesacica.
Predvecer se Pepeljuga spremi kuci, kraljevic podje za njom da vidi u koju ce kucu. No ona mu pobjeze iza kuce u vrt, gdje su na lijepom veliku stablu visile prekrasne kruske; Pepeljuga se okretno poput vjeverice pope medju grane, te kraljevic ne znade gdje je iscezla. Cekase on dok dodje otac pa mu rece:
- One je neznane djevojke nestalo; mislim da se popela na krusku.
Otac pomisli da nije mozda Pepeljuga; zatrazi sjekiru, posijece krusku, ali ne bijase nikoga.Kad oni u kuhinju,Pepeljuga sva u pepelu kao uvjek. Ona je, naime, s druge strane sisla s kruske, predala lijepu odjecu ptici na ljeskovu drvcetu i opet obukla svoj sivi haljetak.
Kad su treci dan roditelji s polusestrama otisli, Pepeljuga opet podje svojoj majci na grob i rece drvcetu: Milo drvce,stresi grane: Zlato ,srebro sapi na me!
Sada joj ptica baci tako krasnu i sjajnu odjecu, kakve jos nije imala, i cipele od suhog zlata. Kad je u toj odjeci dosla na svecanost, gosti zanijemili od udivljenja.
Kraljevic je s njom plesao sasvim sam. Kad god bi je ko pozvao da s njom plese, kraljevic bi rekao: - Ovo je moja plesacica.
Predvecer se Pepeljuga spremase kuci i kraljevic je htjede pratiti; no i ona mu i opet tako brzo pobjeze te je nije mogao stici. Kraljevic se zato posluzi varkom; naredi da se stepenice namazu smolom, pa kad je Pepeljuga potrcala kuci, lijeva joj se cipela prilijepi i ostane. Kraljevic je digne: bijase malena i drazesna, sasvim od zlata. Drugo jutro podje s cipelicom Pepeljuginom ocu pa mu rece:
- Nijedna druga ne moze postati moja zena nego ona kojoj pripada ova zlatna cipelica.
Obje se sestre obradovase jer su imale lijepe noge. Najstarija uzme cipelu i podje u sobu da je obuje; pritom joj pomagase majka. Kako cipelica bijase premalena, te joj nozni palac ne mogase unutra, dade jo mati noz i rece:
- Odrezi palac; budes li kraljica, neces morati ici pjesice.
Djevojka odreze palac, utisne nogu u cipelicu, stisne zube od boli i izidje pred kraljevica,a on je uzme kao zarucnicu na konja i odjase.
Moradose proci pokraj groba gdje su, na  ljeskovu drvcetu, sjedile dvije golubice; one viknu u jedan glas: Gukni, gukni, o golube Krv, gle, curi iz cipele: Cipela joj premalena, Zarucnice prave nema, Kod kuce jos ona drijema.
Kraljevic pogleda na njezinu nogu i opazi kako je krv procurila; krene konjem natrag, dopremi krivu zarucnicu kuci i rece da nije prava i da druga sestra obuje cipelu. Druga udje u sobu i prsti joj na srecu udju u cipelicu, samo joj peta bijase prevelika. Nato joj mati dade noz i rece:
- Odsijeci komadic pete; budes li kraljica, neces morati ici pjesice.
Djevojka odsijece komadic, utisne nogu u cipelu, stisne zube od boli i izidje pred kraljevica, a on je uzme kao svoju zarucnicu na konja i odjase.
Kad su prolazili pokraj ljeskova drvceta,na njemu su sjedile dvije golubice; one viknu u jedan glas: Gukni, gukni, o golube, Krv, gle, curi iz cipele: Cipela joj premalena, Zarucnice prave nema, Kod kuce jos ona drijema.
Kraljevic pogleda na njezinu nogu i opazi kako je krv procurila i kako se po bijeloj carapi razlijeva rumenilo; krene konjem natrag i otpremi krivu zarucnicu kuci.
- Ni ova nije prava! - ljutio se kraljevic. - Nemate li druge kceri?
- Ne - odgovori otac. - Jos ima Pepeljuga,s iroce od moje rahmetli zene; ali ona ne moze biti zarucnica.
Kad je kraljevic zatrazio da mu i nju posalju, upadne maceha zlobno:
- Ne, sva je prljava, ne smije se pokazati.
No kraljevic je svakako zelio da vidi i Pepeljugu moradose pozvati. Ona prvo umije ruke i lice, podje kraljevicu i pokloni mu se. Kraljevic joj dade zlatnu cipelicu, a ona sjedne na klupicu, izvuce nogu iz teske drvene cipele i stavi je u zlatnu: stajase joj kao salivena. Kad je ustala i kraljevic joj pogleda u lice, prepozna lijepu djevojku sto je s njim plesala i viknu: - Ovo je prava zarucnica!
Maceha se i obje polusestre uplase i poblijede od bijesa. A kraljevic se vine s Pepeljugom na konja i odjase.
Kad su prolazili pokraj ljeskova stabalca, kliknu dvije golubice u jedan glas: Gukni, gukni, o golube, Krv ne curi iz cipele: Cipele joj lijepo stoje, Zarucnica prava to je. Kliknuvsi slete sa drveta i sjednu Pepeljugi na ramena, jedna s lijeve, druga sa desne strane, i tako ostanu. Kad je trebalo slaviti svadbu, dodjose neiskrene polusestre da se dodvore i da s Pepeljugom srecu dijele. Kad su zarucnici posli na vjencanje, bila je najstarija sestra s lijeve strane, a najmladja sa desne i golubice iskljuju svakoj po jedno oko. A kad su se vracali sa vjencanja bila je najstarija sa desne a najmlada sa lijeve strane i golubice iskljuju svakoj drugo oko. I tako su za svoju zlobu i neiskrenost bile kaznjene sljepocom za citav zivot.

13.03.2008.

Crvenkapica

Bila jednom mlada, draga djevojcica koju bi svako zavolio cim bi je ugledao, a njena je baka voljela tako da nije znala, kako da djetetu ugodi. Jednom joj poklonila kapicu od crvena barsuna, sto je djevojcici tako dobro pristajala da drugo i nije htjela nositi; po toj je kapici prozvali Crvenkapicom.
Jednog dana rece joj mati:
- Hajde, Crvenkapice, evo ti kolaca i flasa vina pa odnesi baki da se malo okrijepi; bolesna je i slaba. Podji sto prije, dok nije pripeklo; kad budes vani, idi pravo i ne skreci sa puta mozes pasti i razbiti flasu pa baka nece nista imati. Kad joj dodjes u sobu, ne zaboravi joj zazeljeti "dobro jutro"; nemoj zavirivati naokolo po coskovima.
- Sve cu izvrsiti kako treba - odgovori Crvenkapica i pruzi majci ruku.
Bakina kuca bila izvan sela, u sumi, pola sata daleko. Kad je Crvenkapica dosla u sumu, srela vuka. Nije znala kako je to zla zivotinja pa se nije ni bojala.
- Dobar dan, Crvenkapice! - pozdravi je vuk.
- Dobar dan, vuce! - uzvrati ona.
- Gdje ces tako rano, Crvenkapice?
- Idem baki.
- A sta to nosis u korpici?
- Kolaca i vina; jucer smo pekli; neka se baka malo okrijepi.
- A gdje stanuje tvoja baka, Crvenkapice?
- Oko cetvrt sata dalje u sumi, ispod tri velika hrasta; tamo joj je kucica za ljeskovom zivicom; bice da znas - objasni Crvenkapica.
"Mlado njezno stvorenje; zaista mastan zalogaj, prijat ce ti jos bolje od stare. Treba lukavo udesiti da obje scepas" - misljase vuk iduci pokraj Crvenkapice pa ce onda glasno:
- Crvenkapice, lijepa li cvijeca naokolo; zasto se malo ne ogledas? Cini mi se da ti uopste ne cujes kako ptice lijepo pjevaju. Ides nekako sama za sebe, kao da ces u skolu, a tako je veselo ovdje u sumi.
Crvenkapica pogleda naokolo, pa kad vidje kako sunceve zrake kroz drvece tamo-amo poigravaju i svuda lijepo cvijece, pomisli: "Ako baki donesem buket cvijeca,obradovat ce se; jos je rano, doci cu na vrijeme." I skrene sa puta i potrci u sumu da nabere cvijeca. Kad bi koji cvijet ubrala, trcala bi dalje, misleci da tamo ima jos ljepseg i tako je isla sve dublje i dublje u sumu. Vuk, medjutim,otidje pravo do bakine kucice i pokuca na vrata.
- Ko to kuca? - upita baka.
- Crvenkapica; donijela ti kolaca i vina, daj otvori.
- Pritisni samo kvaku - oglasi se baka. - Preslaba sam, ne mogu ustati.
Vuk pritisne kvaku, vrata se otvore i on podje pravo postelji te prozdre baku. Zatim obuce njene haljine, stavi njenu kapu na glavu, legne u njenu postelju i povuce zavjese. Crvenkapicaje i dalje trcala za cvijecem, pa kad ga bijase nabrala vec toliko da vise ne mogase drzati u ruci, sjeti se bake i pohiti njoj. Zacudila se sto su vrata otvorena a kad udje u sobu, ucini joj se neobicno pa pomisli: "Boze moj kako mi je danas tjeskobno pri srcu,a inace tako volim biti kod bake!" Uzdahne pa ce glasno:
- Dobro jutro!
- Ali ne dobi odgovor. Zatim pridje postelji, razvuce zavjese, i gle:u njoj baka, kapu navukla na lice, sva je cudnovata.
- Hej, bakice, zasto su ti tako velike usi?
- Da te bolje cujem.
- Hej, bakice, zasto su ti tako velike oci?
- Da te bolje vidim.
- Hej, bakice, zasto su ti tako velike ruke?
- Da te bolje dohvatim.
- Ali, bakice, zasto su ti tako velika usta?
- Da te bolje prozdrem! -vikne vuk: skoci iz postelje i proguta jadnu Crvenkapicu.
Kad se vuk najeo, opet legne u postelju, zaspi i glasno zahrce. Pokraj kuce prolazio lovac i mislio: "Kako ova stara zena hrce! Treba vidjeti sta joj je." Udje u sobu, kad pridje krevetu, opazi vuka.
- Ovdje si mi zar, stari gresnice, odavno te trazim! - usklikne lovac i vec htjede puskom ciljati, kadli se prisjeti da je vuk mozda progutao baku, pa bi se mogla jos spasiti. Zbog toga ne puca u vuka vec uzme noz pa stane vuku parati trbuh. Nekoliko puta zareze i opazi kako se zasija crvena kapica; zareze on jos nekoliko puta i djevojcica iskoci iz vucije utrobe.
- Ah, kako sam se uplasila! - veselo ce Crvenkapica. - Kako bijase tamno unutra!
Zatim izadje i stara baka, jos ziva; jedva disase. Crvenkapica donese kamenja, njime natrpaju vuka, pa kad je ovaj htio pobjeci, pritisne ga kamenje tako da pade mrtav. Sve troje bijase zadovoljno. Lovac oderao sa vuka krzno i otisao kuci; baka uzivala u kolacima, pila vino sto ga je donijela Crvenkapica i opet se oporavila, a Crvenkapica razmisljala: "Ne smijes nikad vise sama skrenuti sa puta i trcati u sumu kada ti majka zabrani."

13.03.2008.

Cvijeće i vaš znak

Svako od nas voli raznovrsno cvijeće. Koji bi buket najviše voljeli da dobijete na poklon, pokazaće kratka studija povezanosti horoskopskog znaka sa cvijećem.

OVAN: On je impulsivan, prepun energije i ambicija. Voli izazov. Njegove boje su oranz, crvena i zuta.
Cvijece koje najvise voli: orhideje, ljubicice, jorgovan.


BIK
: Bik zna da izvuce najbolje iz svakog novog iskustva. Solidan je i stabilan. Voli zelenu, pink i svijetlo plavu boju.
Cvijece koje najvise voli: mak, divlji ljiljan i jorgovan.


BLIZANCI
: Oni se dobro adaptiraju na sve novo. Spektar boja koje vole je: zuta, bijela i plava. Margarite odgovaraju njihovom temperamentu, anemone ih ocaravaju, gloksinija ih fascinira.

 
RAK: Rak je lojalan i topao. Zbog svoje prirodne diplomatije i osjetljivosti cine oko sebe zivot prijatnijim. Voli bijelu i srebrnu, ali i zelenu boju.
Njegovo cvijece su ruza, jasmin i gardenije.

 
LAV: I pored tendencije da dominira, Lav je blagonaklon, romantican i njezan. Jos u stara vremena smatralo se da voli jake boje kao sto su zuta, oranz i crvena.
Lav voli suncokret, elegantne latice gladiola i dugovjecne lupines.

 
DJEVICA: Rodjeni u znaku Djevice su perfekcionisti. Uprkos njihovom naginjanju prema logici u svakodnevnom zivotu, njihove boje ukazuju na romantiku i lojalnost: zelena, bijela, plava i ljubicasta.
Djevice uzbudjuje miris jorgovana, elegantnih ljiljana i laburnijuma.

 
VAGA: Astroloski znak Vage oznacava harmoniju i ravnotezu. Vaga-diplomata uvek u potrazi za pravdom. Boje koje Vagi odgovaraju su pink, zelena i plava. Slabi su na ruze i hrizanteme koje su kao i Vage, kombinacija moci i neznosti.

 
ŠKORPIJA: Škorpiju karakterisu snazne emocije. Ona uopste ne bjezi od velikog rizika ili prepreka - ona se nikad ne predaje. Kao sto su posebni, takve su i njihove boje: oker zuta, crvena i ljubicasta. Njihovo omiljeno cvijece je takodje specijalno: geranijum, dalije i mirisljavi jasmin.

 
STRIJELAC: Strijelac je inteligentan, idealista (bez obzira sto je ponekad razocaran) i veliki radnik. Voli jesenje boje: oranz, zuta, plava, zelena. Cvijece koje njavise vole je: margarita, dalija i karanfil. Ipak, nikad im ne dosade ljubicice!

 
JARAC: Uporan i sposoban - to su karakteristike Jarceva. To se vidi i po njihovom izboru boja: plava, zuta, zelena i bijela. Ista stvar je kada je u pitanju izbor cvijeca: narcis, ljubicice, gardenije.

 
VODOLIJA: Vodolije su raznoliki koliko i sama misao. Oni su kreativni i mnogostrani ljudi. Mogu da pokriju svaku situaciju. Imaju toplo srce i ljubav prema svima. Njihovim bojama dominiraju: plava, violet i zelena.
Cvijece: lale, hortenzije.

 
RIBE: Ribe imaju neuobicajeno razvijen osjecaj koji im pomaze da nepogresivo shvate sta ljudi misle i osjecaju. Obicno izgledaju mirno i opusteno, neprestano u potrazi za svojom sustinom. Njihove najomiljenije boje su plava, purpurna i zelena. Ribe obozavaju lilas, nezaboravak, kamelije i narcis.

13.03.2008.

Najlaksi test na svijetu? Ili mozda nije???

Pitanja:

1. Koliko je dugo trajao Stogodisnji rat?
2. Koja zemlja proizvodi panamske sesire?
3. U kojem mjesecu Rusi slave Oktobarsku revoluciju?
4. Po kojoj su zivotinji Kanarski otoci dobili ime?
5. Kako se zvao Kralj Dzordz VI?
6. Koje je boje ruzicasta zeba?Odgovori:

1. 116 godina, od 1337 do 1453.
2. Ekvador.
3. U novembru. Razlika od 13 dana zbog pravoslavnog kalendara.
4. Latinski naziv je Insularia Canaria - Pseci otok.
5. Albert. Kada je dosao na prijestolje 1936. poslusao je zelju kraljice Viktorije da se u buducnosti nijedan kralj ne smije zvati Albert.
6. Ljubicaste boje.

13.03.2008.

Ovisnik o internetu

Ledja vas rasturaju, prsti vam se grce, a vasa bliza i dalja okolina prepoznaje vas samo sledja... Rijesite nas testic i saznajte je li vam vas kompjutor zbilja tako dobar prijatelj ili vec trebate poceti s laganim odvikavanjem...

1. Predstavljate se kao Maja-et-hotmejl-kom
2.
Kada iskljucite modem, imate osjecaj praznine - kao da ste napustili voljenu osobu
3.
Smijete se onima koji imaju modem 2400 bps
4. Obozavate pijuckati hladnu kafu
5. Ne javljate se svojoj mami - ona nema modem
6. Omiljena knjiga vam je 'Email i detektivi'
7. Osim sto su vam jagodice zute od pusenja, sada na njima imate i otiske slova
8. Kada narucujete klopu za party, trazite da vam je serviraju na hard-disku
9. Lijecniku se zalite da vas muci Intel inside
10. On-line seks vam je postao pravi gust i s veseljem vicete "Klikni me, bejbi!"
11. Prilikom upoznavanja, svoju novu curu predstavljate kao novog service providera
12. Prekidate veze putem e-maila
13. Vas partner ima novo pravilo: nema kompjutera u krevetu

14. Vas partner tvrdi da je komunikacija veoma bitna u braku; kupujete jos jedan kompjuter i novu telefonsku liniju, tako da mozete caskati
15. Vasa zana stavlja plavu periku preko monitora kako biste zapamtili kako izgleda
16. Zena je odusevljena vasim joystickom
17. Za vrijeme predigre pitate dragu gdje joj treba dvaput kliknuti (i to brzo).
18. Ujutro joj kazete: draga, dorucak je on-line.
19. Djeca vam se zovu Hotmail, Yahoo i Pogodak
20. Dijete vam se obraca s www.tata/mama.ba/
21. Sin vam kaze da vas je sprijeda nekako drugacije zamisljao
22. Imena svih vasih prijatelja zavrsavaju na @...
23. ... a o njima sanjate u HTML formatu.
24. Kucate brze nego sto vam rade misli
25. Vas pas ima svoju web stranicu
26. Kompjuter vam kosta vise nego auto.
27. Vozacu taksija kazete neka vozi na http://33602./ulicabrijestova/135.html.
28. Kada nesto zabrljate, uvijek pitate gdje je ona tipka back.
29. Sami sebi saljete e-mail da se podsjetite na neke stvari.
30. Toliko dobro mozete fuckati da se mozete spojiti na internet i bez tog vrazjeg modema.
31. Treba vam cetvrt sata da si odskrolate do kraja vase bookmarks.
32. Svaki put kada napisete tacku na kraju recenice, dodje vam da nakeljite i ono .com.
33. Kada vam neko isprica vic, kazete LOL (na chatu: laughing out loud).
34. Svakih sat vremena obecate si da cete ostati za kompjutorom jos samo 5 minuta.
35. Svake 2 minute provjeravate e-mail, pa i kada ih nemate uporno stiscete onu tipku send/receive
36. Budite se u 3 ujutru kako bi otisli u kupaonicu i usput provjeravate da li vam je stigla posta
37. I sad najgori simptom: jednoga dana saznate da su se komadi koji sjede za susjednim kompom skinuli do kraja, a vi zapravo nemate pojma kada.

Mudrost dana

Poštenje i logika su nekad na različitim stranama, a obje su potrebne.


Klikni za pregled velike slike

H Next Party


269284